Günümüzde birçok aile çocuk sahibi olmak istese de kimi aile çocuk istememekte veya henüz buna hazır olmamaktadır. Her ne kadar pek çok hamilelikten korunma yöntemi olsa da kimi zaman istenmeyen durumlar oluşabilmektedir. Bu durumlarda hamilelik testi pozitif çıkan anne adayları, istemedikleri gebeliği sonlandırmak için kürtaj denilen bir operasyon geçirirler. Bu sayede anne karnındaki embriyo alınarak hamileliğe son verilmektedir. Hamilelik süreci anne rahminde geliştiği için kürtaj, rahim içine uygulanan bir operasyondur. Bilinenin aksine kürtaj işlemi sadece istenmeyen hamilelik durumlarında uygulanmaz, düşük durumlarında, boş gebelikte veya bir anomali geliştiğinde de kadın bireylere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kadınların kürtaj işlemi için resmi olarak nikahlı olması şartı yoktur. Eğer evlilik durumu varsa eşlerinin de onayı gerekmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj İzmir ilinde güvenli ve steril yöntemlerle, alanında uzman doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Genel veya lokal anestezi uygulanarak da yapılabilen kürtaj işlemi, en yaygın yöntem olan vakum aspirasyon ile uygulanmaktadır. Ağrı ve acı genellikle çok az hissedilse de kişilerin acı eşiğine göre farklılık gösterebilmektedir. Acının hissedilmesini önlemek için rahim ağzı kısmına ağrı kesici madde enjekte edilir. Kürtaj işlemi sanıldığının aksine kısa süren ve riski az bir operasyondur.

Kürtaj işlemi sonrasında kadınlar genellikle iki veya üç gün içerisinde normal sosyal hayatlarına geri dönebilmektedir. Doku zedelenmesi kişiden kişiye değişse de çoğunlukla az olmaktadır. Doku zedelenmesinin az olması da kişilerin hızlıca iyileşip ağrı çekmemeleri için bir avantaj sağlar. Fizyolojik olarak her insan farklı semptomlar gösterebilir ve iyileşme süresi uzayabilir. Kürtaj İzmir hastanelerinde uygulandıktan sonra doktorların önerisi ile bireylerin belirli aralıklarla kontrole gelmesi gerekmektedir.

İstenmeyen gebeliklerin için önerilen güvenilir bir yöntem olan kürtaj, bazı durumlarda başarı ile sonuçlanamamaktadır. Genellikle kürtaj işlemi gebeliğin ilk beşinci veya altıncı haftasından önce uygulandığında küçük bir ihtimal de olsa başarısız olabilmektedir. Başarısız kürtaj işlemi, istenmeyen hamilelik sürecinin noktalanamaması ve gebelik sürecinin devam etmesi anlamına gelmektedir. Kürtaj için rahim içinde bir gebelik kesesinin muhakkak oluşması gerekmektedir. Erken yapılan kürtajda tam oluşmayan bu kesenin alınması ile, yeni kese oluşumu veya iyi alınamaması hamileliğin devam etmesine sebep olmaktadır. Bazı uygulamalarda da operasyon sırasında ultrason cihazının kullanılmaması, istenmeyen gebeliğin sonlanması için uygulanan kürtaj işleminin sonlanamamasına sebep olmaktadır. Operasyon sırasında kürtaj işleminin başarısız olup olmadığı bazı durumlarda anlaşılamamaktadır. Başarısız kürtaj belirtileri genellikle kendisini ağrı ve acıya bağlı kramplar ile belli etmektedir. Buna bağlı olarak kadın bireylerde yoğun ve uzun süren kanamalar ve yüksek ateş de gözlemlenebilmektedir. Bu tür bir belirtiye rastlandığında bireylerin muhakkak doktora gitmeleri gerekmektedir.

Hamileliğin sonlanmadığı kürtaj işlemleri vücudun gösterdiği semptomlara bağlı olarak doktora gidildiğinde ortaya çıkmaktadır. Bunun için ikinci bir operasyon uygulaması kişilerin isteğine ve sağlık durumlarına göre yapılabilmektedir. Ayrıca operasyon sonrasında kadınlarda enfeksiyon durumu da görülebilir. Bunun için doktorun vereceği antibiyotik ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Kürtaj Neden Yaptırılır? Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj İzmir ilinde pek çok hastanede uygulanan bir yöntem olmasına karşın ülkemizde onuncu haftadan sonraki istenmeyen hamileliklerin yasal olarak sonlandırılması yasaktır. On haftadan önceki gebelikler kişilerin rızası ile sonlandırılır. Kürtaj İzmir şehri içinde de uygulanan ve sadece istenmeyen çocuk için değil bebekte bir anomali olduğu zaman da uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda anne bireylerin hastalanması ve hamileliğin hastalığı olumsuz etkilediği durumlarda kürtaj uygulaması yapılmaktadır. Her iki farklı durumda da kesin olarak anlaşılması için kanda gebelik testi yapmak doğru olacaktır. Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.

Kürtaj İzmir gibi pek çok şehirde uygulanan ve kişilerin rızasına bağlı, evlilik şartı aranmayan bir operasyondur. Kimi anne adayı çocuk sahibi olmaya hazır olmadığı için kürtaj operasyonu geçirmektedir. Kürtaj işlemi yaptıracak kadın bireylerin, bu işlemi yaptırmadan önce iyice düşünmesi ve eşlerine danışması gereklidir. Steril bir hastane ortamı enfeksiyon riskini de azaltacağı için doğru yeri bulmak sağlık açısından önem arz etmektedir. Özellikle kürtaj sonrası sağlık durumu gözetim altında tutulmalı ve gerekli ilaçlar zamanında tam olarak alınmalıdır. Başarısız kürtaj olasılığı da göz önünde bulundurularak kişiler durumlarını iyice kontrol etmelidir. Herhangi bir anormal durum söz konusu olduğunda da acilen doktorlarına görünmeleri ve gereken tedavileri olmaları gerekmektedir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kurtaj/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir