Kadın üreme organı enfeksiyonu olarak tanımlanan rahimde iltihaplanmanın birçok nedeni olabilir. En sık görülen nedeni ise cinsel yolla bulaşan bakterilerin vajinadan yayılmasıyla birlikte ortaya çıkmasıdır. İltihaplanma, bulaşıcı olmayan nedenlerden de gelişebilir. Hastalığın başarılı tedavisi için iltihabın altında yatan nedeni tedavi etmek gerekmektedir. Rahim zarı iltihaplanmasına ise endometrit adı verilmektedir. Rahim iltihaplanmaları genellikle kısa sürede tanı konulduğunda hızlıca tedavi edilebilen hastalıklardandır.

Rahim iltihaplanmasının en yaygın görülen belirtileri;

  • Regl dönemleri arasında kanama,
  • Cinsel ilişki sırasında veya pelvik muayene sırasında ağrı,
  • Anormal vajinal akıntı,
  • Karnın alt bölgesinde ya da kasıklarda ağrı,
  • Ağrılı, sık ya da zor idrara çıkma gibi semptomlardır.

Bununla birlikte, rahim iltihabı olup herhangi bir belirti veya semptom yaşamamak da mümkündür.

Sürekli ve olağan dışı vajinal akıntı, regl dönemi dışındaki vajinal kanamalar ya da cinsel ilişki sırasında bir ağrı yaşanıyorsa doktora danışılmalıdır. Rahim iltihaplanmalarının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Bununla birlikte herhangi bir alerjik reaksiyon da bu iltihabın görülmesinin nedenlerinden biri olabilir. Duş jelleri, kadın deodorantı gibi kadın hijyen ürünlerine verilen tepki neden olabilmektedir. Bu ürünlere karşı alerjiler, hijyen eksikliği veya fazlalığı nedeniyle pH değişikliği ve bölgedeki yaralanmalar sırasında rahim dokularının iltihaplanmasına yol açmaktadır. Normal vajina bakterilerinin aşırı büyümesi de nedenlerden biridir.

Rahim iltihabî tedavisi sorunun nedenine bağlıdır. Eğer buradaki iltihaplanma yabancı mikroorganizmaların varlığından kaynaklanıyorsa jinekolog rehberliğinde kullanılması gereken antibiyotik, antiviral ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Böylece bu mikroorganizmalar ortadan kalkar ve iltihabın geri dönmesini önlemek için koruma yöntemleri geliştirilir. Enfeksiyon cinsel yolla bulaşıyorsa, kadının cinsel partnerinin de tedavi edilmesi gerekebilir. Bunun için doktorunuz en kısa sürede tanı ve tedaviye başlayacaktır.

Rahimdeki iltihaplanmaya HPV virüsünün bazı türleri neden oluyorsa ve uygun şekilde tedavi edilmezse, iltihaplanma rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir. Bu nedenle, bir iltihabı gösteren belirti ve semptomlar olduğunda, doğru nedeni belirlemek ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak için bir jinekologdan yardım almak önemlidir.

Rahimde görülen iltihaplanmanın tanı ve tedavisi için İzmir Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op.Dr. Hasan Ulaş Başyurt ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Kolayca randevu alabilir ve aklınızdaki soruların çözümünü bulabilirsiniz. Son teknoloji cihazlarla ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile hizmet veren kliniğimize 7/24 telefonla ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir