Hamile kadınlar gebeliğinin en başından sonuna kadar bebeklerinin sağlıklı doğmasını istemektedir. Bu nedenle bütün sağlık konularını en ince ayrıntısına kadar ölçüp biçer ve bebeklerine uygun olanı tercih ederler. Özellikle hamile kadınlar bebeklerinin doğumu yaklaştıkça normal ve sezaryen doğum arasında karar vermekte zorlanmaktadır. İki seçeneğinde birden fazla avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır.  Fakat önemli olan hem annenin hem de bebeğin sağlığıdır. Bu nedenle hamile kadınlar etrafından duyduklarına göre değil de doktorunun önerisine göre hareket etmesi gerekir. Kesin olarak doğumun hangi şekilde yapılacağı 37/38 haftalıkken belirlenmektedir. Ancak bu süre bebeğin durumuna göre 41/42. haftalara kadar uzayabilmektedir. Eğer çocuğun başı Rahime doğruysa, sağlık sorunu yoksa ve 400 gramdan az ise  normal doğum tercih edilebilir. 

Ancak bebek ters ise, hamile olan kadın daha önceden sezaryen doğum gerçekleştirse ve normal doğumdan korkuyor ise sezaryen doğum gerçekleşebilmektedir. Doktorların önerisi ise her şey normal ise kadınların normal doğum yapmasıdır. Fakat hamilede kalp krizi, kaza ya da kötü sağlık sorunları oluşur ise sezaryen zorunlu olmaktadır. 

Normal Doğum Avantajları Ve Dezavantajları 

Doğum yaklaştıkça anne de korku, heyecan da artmaktadır. Özellikle normal doğum mu yoksa sezaryen doğummu kararı hamileyi bazen strese sokabilmektedir. Doktorların önerdiği normal doğum avantajları ise şu şekildedir;

  • Normal doğumda bebek olması gereken vajinal yoldan geldiğinde anne hemen toparlanabilmektedir. Bu nedenle 24 saat içerisinde günlük hayatına dönüş yapabilmektedirler.
  • Normal doğum yapan kadında sancı nedeniyle oksitosin hormonu devreye girmekte ve anne sütü kısa sürede gelebilmektedir.
  • Bebek dar alanlar geçtiği için ilk önce akciğer sıkışmakta sonra havayla temas etmektedir. Bu olaydan dolayı ise akciğer daha güçlü olabilmektedir.
  • Normal doğumda anne uyanık olduğu için bebek doğduğu andan itibaren temasa geçerek duygusal bağ kurabilmektedir.
  • Normal doğum sırasında olası sorunda hemen müdahale edilerek sezaryen doğuma alına bilinmektedir.

Normal doğumun şu gibi dezavantajları da bulunmaktadır;

  • Normal doğum sonrası vajinanın genişlemesi nedeniyle kalın bağırsak ya da idrar kesesinin vajina içine doğru fıtıklaşması gerçekleşebilmektedir.
  • Bebek kilolu ise doğum sırasında vajinanın genişliği artmakta ve dikilmesinde zorluk olabilmektedir.
  • Acı çeken anneler bundan sonraki hayatında normal doğumdan çekinebilmektedir. 

Sezaryen Doğum Avantajları Ve Dezavantajları

normal doğum mu sezaryen mi?

En çok merak edilen doğum seçeneğinden birisi ise sezaryen doğum olmaktadır. Normal doğumdan korkan çoğu hamile kadınlar sezaryen doğumu tercih edebilmektedir. Ayrıca zorunlu nedenlerden dolayı da doktorların kullandığı doğum seçeneği de olabilmektedir. Sezaryen doğumun avantajları ise şu şekildedir;

  • Sezaryen doğumun en büyük avantajı bebeğin sağlıklı ve kolay şekilde dışarıya çıkmasıdır.
  • Bebeğin oksijensiz kalma gibi durumu bulunmamaktadır.
  • Bebeğe zarar vermediği için risksiz bir doğum seçeneğidir.
  • Sezaryen doğumu tercih eden kadınların rahimde genişleme gibi durumu bulunmamaktadır. Böylece kadının anatomik yapısı bozulmamaktadır.
  • Anne adayı için kolay bir doğum olmakta ve ağrı ya da sancı çekmemektedir. 

Sezaryen doğumun avantajları bulunduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Sezaryen doğumun dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sezaryen normal doğumun aksine ameliyat gibi işlemekte ve en az ameliyat kadar riskli olabilmektedir.
  • Sezaryen doğumda sıklıkla karşılaşan bir sorun ise kanama ya da rahime yakın organlarda yaralanmadır.
  • Sezaryen doğum olan kadınlarda ileriki dönemlerde bacakta pıhtı sorunu oluşabilmektedir.
  • Sezaryen doğumdan sonra anne en az iki gün yatakta kalmaktadır. Bu nedenle bebeğiyle normal doğuma göre daha uzun süre sonra bağ kurabilmektedir.

Sezaryen sonrası annede ağrılar olabilmektedir.

Daha fazla detaylı bilgi almak ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Hasan Ulaş ile iletişime geçebilirsiniz. Hızlı randevu almak için tıklayınız…

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir