Doğum sancısı doğum anına yaklaşıldıkça oluşan bir doğum semptomudur. Bilimsel adı “Braxton Hicks” olan ve 35. haftadan itibaren hissedilmeye başlanan yalancı kasılmalar çoğu zaman normal doğum sancıları ile karıştırılabilinmektedir. Aslında bir nevi doğuma hazırlık görevi gören bu yalancı kasılmalar, 30 ile 40 saniye arasında değişen bir zamanda gerçekleşir.  Bu sancılar ile normal doğum sancıları arasındaki fark ise doğum sancısının ağrılı, düzenli ve uzun süreli olması şeklindedir. Doğum sancısı aynı zamanda rahim ağzının açıldığının da habercisidir. Bu iki olay doğru orantılı bir ilerleyiş içerisindedir. Artık doğum sancısı başlamış olan bir anne bu durumu kolaylıkla fark edebilmektedir, çünkü gerçek doğum sancısı yaşanılan diğer bütün sancılardan daha farklıdır.

Doğum Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda gerçekleşen bir gebelik süreci dokuz ay on gün şeklinde bir zamana sahiptir. Artık sona doğru bebeğin giderek büyümesi annenin diyaframı üzerindeki baskının artmasına neden olmaktadır. Bu olay sonucunda da anne rahat nefes almakta zorlanmaya başlamaktadır. Doğumun gerçekleşeceği hafta ise bebek artık doğum kanalına doğru kaymaya başlamaktadır. Bebeğin, diyafram üzerindeki ağırlığını azaltması annenin daha rahat nefes almasını sağlamaktadır.

Yalancı kasılmalar düzensiz ve kısa süreli gerçekleşen ve anne adayının dinlenmesi ile geçen bir sancıdır. Çoğu zaman gereksiz strese neden olunmasıyla bilinen bu sancımalar ara ara gerçekleşmektedir. Fakat artık gebeliğin son dönemlerine gelindiğinde özellikle 38 ile 40. haftalarda kendini gösteren normal doğum sancısı sık ve şiddetli bir şekilde yaşanmaktadır. Kadınların regl sancısı dönemlerinde yaşadıklarından daha yoğun şekilli bel ve sırt ağrıları kasılmalarla birlikte kendini göstermektedir. Normal doğum sancıları her 3 ya da 5 dakikada bir hissedilmektedir. Elbette, kasılmalar esnasında hissedilen ağrılar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu her bireyin aynı acı eşiğine sahip olmamasından kaynaklıdır. Burada bilinmesi gereken sancıların sıklığı ve şiddetinin son dönemlerde yaşananlardan çok daha fazla olmasıdır.

Doğum sancısı ile en sık karıştırılan durum, annenin daha önceden yaşadığı yalancı kasılma olayıdır. Gerçek olanlarda her kasılma hareketi önce sırtın alt bölümünde, sonrasında ön ve alta doğru kasık kısmında hissedilir. Dinlenerek geçmeyen bu ağrılarda yatma, yürüme, pozisyon değişikliği ile azalma ya da durma olmaz. Aynı zamanda normal doğum başladığında kan gelebilmekte ve membran yırtılması olabilmektedir. Sancılarla beraber ortaya çıkan su gelme olayı ise idrar kaçırma ile karıştırılabilinmektedir. İdrar kaçıma tek seferlik ve az su içeren bir durumdur.

Doğum Sancısı Başladığında Neler Yapılmalıdır?

Anne rahminin bir yumruk gibi kasılıp gevşemesiyle oluşan doğum sancıları regl dönemlerinde yaşanan sancılardan son derece farklıdır. Doğumun ilk evrelerinde 15-20 dk arasında ortaya çıkan sancılar, evde karşılanarak sıklaşması beklenebilir. Aktif doğum başladığında süre ve şiddette artmaktadır. Burada yaşanan kasılmalar tamamen bebeğin rahim ağzına itilerek doğum kanalına girmesine imkan vermektir. Başta oksitosin olmak üzere bu kasılmaların meydana gelmesini sağlayan hormonlar aslında normal doğum sürecini başlatmaya yaramaktadır. Bir ters piramit mantığı ile azdan çoğa doğru artan sancı ve ağrıları için doğumun başlangıcında, doğumun daha kolay geçmesi için önerilen aktiviteler şu şekildedir;

  • Hafif tempolu bir yürüyüş
  • Nefes egzersizleri
  • Ilık duş almak
  • Stres azaltıcı müzik dinlemek
  • Rahat bir pozisyona geçiş yapmak

Detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/vajinal-normal-dogum/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir