Birçok çift, kültür ya da çeşitli nedenlerle çocuklarının cinsiyetini seçmek isteyebilir. Bilimsel ilerlemeler ise gelecekteki çocukların cinsiyet seçimini yapmaya olanak sağlıyor. Her ne kadar bu durumun etik olup olmadığı tartışılsa da tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetini belirlemek mümkündür. Fakat bu yöntemi uygulamak için bazı şartlar bulunmaktadır. Ülkemizde yalnızca genetik hastalık riski bulunuyorsa tüp bebek için cinsiyet seçimi yapılabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi                                                                                                  

Tüp bebek tedavisi üremeye yardımcı bir tedavi yöntemidir. Anne adayından yumurtaların ve baba adayından da sperm hücrelerinin alınmasıyla başlayan ve laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleştirmesi ile devam eden bir süreçtir. Eğer çiftler bir yıl süreyle düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebelik yaşanmazsa sağlık kontrolleri yapılması önerilmektedir. Tedaviye başlamadan önce hem annenin hem de babanın uzman doktor tarafından üreme kabiliyeti değerlendirilmektedir. Bunun sonucunda planlama yapılarak gerekli tedaviye başlanmaktadır. Bu süreçte tüp bebek tedavisi ile cinsiyet belirleme gibi konular da merak edilmektedir.

Sperm ile yumurta buluştuğunda yani döllenmenin gerçekleştiği anda genetik olarak bebeğin cinsiyeti de belli olmaktadır. Bu durumda tüp bebek cinsiyet belirleme yöntemi kullanıldığında Anne rahmine XX kromozom yerleştirilirse ve kadın hamile kalırsa kesin kız çocuğu olur denilmektedir. XY yerleştirildiğinde ise erkek çocuk dünyaya gelmektedir. Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme yöntemi PGT yöntemi olarak bilinmektedir. PGT ile %99,9 oranında bir başarı ile cinsiyet belirlemesi yapılmaktadır.

Bunun yanında merak edilen bir diğer soru ise tüp bebekte genelde cinsiyet ne olur sorusudur. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek yönteminde erkek bebek oranı %56,1 ve kız bebek oranı ise %43,9’dur. Kesin bir sonuç taşımamasına rağmen bu araştırmalara göre erkek bebek olma ihtimali daha yüksektir.

Anne karnındaki bir bebeğin cinsiyeti ultrasonla bakılarak öğrenilebilmektedir. Genel olarak hamileliğin 12 ile 13. Haftasında belirlenebilse de kesin sonuç için 16. Haftayı beklemek daha doğrudur. Tüp bebek tedavisinde cinsiyetin belli olma zamanı ise gebeliğin 14 ya da 16. Haftasıdır. Genellikle 16. Haftada belirlenen cinsiyet daha kesin bir sonuç vermektedir. Son zamanlarda yapılan bazı testlerle evde de cinsiyet belirleme uygulaması yapılabiliyor. Anne adayının idrar numunesi ile evde gebelik testi gibi yapılan testler bebeklerin cinsiyetini öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Fakat bu testlerin doğru sonucu verme oranı %80’i geçmiyor. En garanti olan yöntem ise doktorun ultrasonla bebeğin cinsiyetini belirleme yöntemidir.

Tüp bebek tedavisi ve tüp bebek tedavisi İzmir ile ilgili tüm sorularınızla ilgili Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. Tıp dünyasındaki son teknoloji cihazlar ile hizmet vermekteyiz. Haftanın her günü 7/24 bizi arayarak ya da online olarak randevu alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/tup-bebek-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir