“Sezaryen doğum sonrası” evde bakım, anne sağlığı için oldukça önem teşkil etmektedir. Sezaryen doğum sonrası hastanede kalma süresi yaklaşık olarak 3 gündür. Eve gitmeden önce, komplikasyonların neler olabileceği gibi doğum sonrası evde nasıl bakım yapılması gerektiği konusunda doktorunuzdan talimatlar alırsınız. Bir sezaryen doğumun iyileşmesi 4 hafta veya daha fazla sürebilir ve sezaryen doğum ameliyattan sonraki ilk yıl boyunca ara sıra ağrıya neden olabilmektedir.
Sezaryen Doğum Sonrası Evde Bakım ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bol bol dinlenin. Bebeğiniz uyuduğu zaman mutlaka uyumayı deneyin. Arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan bebek bezi değişimi veya ev işleri ile ilgili yardım isteyin ve bu sırada mutlaka kendinize vakit ayırıp dinlenin.
- Her gün yürümeyi deneyin. Bir gün önce yürüdüğünüz miktarı yavaşça arttırın. Yürüyüş kanakışını artırır ve pnömoni , kabızlık ve kan pıhtını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, yürümek bebeğe dünyayı tanıtmanın harika bir yoludur.
- 6 hafta boyunca veya doktorunuz artık istediğiniz faaliyeti gerçekleştirmekte özgür olduğunuzu söyleyene kadar bisiklet sürme, koşu, halter kaldırma ve aerobik egzersiz gibi yorucu faaliyetlerden kaçının.
- Doktorunuz müsaade edene kadar, bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmayın. Eşinizden, aile üyelerinizden veya yakınlarınızdan mutlaka yardım isteyin.
- 6 hafta boyunca veya doktorunuz artık yapabileceğinizi söylene kadar göbek kaslarını zorlayan sit-up’ları veya diğer egzersizleri yapmayın.
- Öksürürken, hapşırırken veya derin nefes alırken kesi bölgesini korumak için üzerine bir yastık koyun ya da karnınızı tutun. Bu hareket, göbeğinizi destekleyecek ve acınızı azaltacaktır.
- Her zamanki gibi duş alabilirsiniz fakat duştan sonra kesi bölgesinin kurumasına dikkat edin.
- Bazı vajinal kanamalar olduğunda hijyenik pedler kullanmaya özen gösterin. Doktorunuz size iyi olduğunuzu söyleyene kadar asla damping yapmayın veya tampon kullanmayın.
- Fiziksel sağlığınıza dikkat ederken, duygusal sağlığınızı da unutmayın. Bir bebeğe sahip olmak, ummadığınız duyguları ortaya çıkarabilir. Bitkin, üzgün veya hayal kırıklığına uğramış gibi hissederseniz, bu durumu görmezden gelin. Duygularınız hakkında bir arkadaşınız, eşiniz, doktorunuz veya bir danışman ile konuşun.
- Ne zaman tekrar araç kullanabileceğinizi doktorunuza sorun.
- Doktorunuz size bildirene kadar seks yapmayın.
- Bol miktarda sıvı tüketin ve özellikle su için. Anne sütünü artırabilmek ve kabızlıktan kaçınmak için ekstra sıvı takviyesine her zaman ihtiyacınız var.
- Beslenmenize özen gösterin. Yapılan araştırmalar özellikle sebze tüketiminin anne sütünü daha lezzetli yaptığını ortaya koymaktadır.
“Sezaryen doğum sonrası” annenin yapacağı ve uygulayacağı bu bakımlar annenin iyileşme süresini hızlandıracak ve daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Böylece sağlığına kavuşan anne bebeğiyle daha rahat ve daha fazla ilgilenme imkanı bulacaktır.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!