Vajinal Enfeksiyon Nedir Kadınlara özgü hastalıklardan biri olan Vajinit, Vajinal enfeksiyon adıyla da anılabilmektedir. Genital bölgede çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilecek bakteriyel bozulmalar, vajinal enfeksiyon olarak tanımlanabilir. İstenmeyen türde bakteri, mantar gibi mikroorganizmaların vajina bölgesinde üremesi ve bu bölgede iltihaba yol açması vajinal enfeksiyonun gelişim süreci olarak özetlenebilir.

               Elbette vajinal bölgede halihazırda çok sayıda ve çeşitli bakteriler bulunmakta olup, bunların kişiye bir zararı olmadığı gibi, diğer bakterilerin üremesine de yer bırakmamasıyla yarar sağlarlar. Buna göre, doğal vajinal bakterilerde azalma olması halinde, vajinit oluşumu riski büyük ölçüde artar. En önemli sebebi yanlış antibiyotik kullanımı olan vajinal enfeksiyonun oluşumunda, genital bölgedeki doğal bakterilerin varlığı önemli bir koruyucu görevi üstlenmektedir. İzmir kadın hastalıkları doktoru tarafından önerilen beslenme programları uygulanmalı ve özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önüne geçilmesi için prezervatif gibi korunma yöntemleri tercih edilmelidir.

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri

               Adet akıntılarından bağımsız olarak gelişen, genellikle kötü kokulu olan tüm akıntılar vajinit belirtisi olabilmektedir. Ayrıca adet kanamaları sırasında da, yine farklı renk ve kokularda akıntı görülmesi, vajinal enfeksiyon belirtileri arasında sayılmaktadır. Bu nedenle adet kanamalarının takip edilmesi bu enfeksiyonların erken teşhis edilmesinde büyük önem taşımaktadır. Zamanında tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonun, rahim içlerine doğru ilerleyerek cinsel bozukluklar başta olmak üzere pek çok hastalığa yol açabileceğini unutmamak gerekir.

               Akıntı haricindeki vajinal enfeksiyon belirtileri ise bu bölgede görülen olağan dışı kaşıntı veya yanma hissidir. Vajinal bölgede normal dışı ağrı ya da kaşıntı hisseden kadınların en kısa sürede jinekolog İzmir arayışında olmaları ve olası bir enfeksiyonu zamanında teşhis ettirmeleri oldukça önemlidir. Bununla birlikte, cinsel birleşme esnasında olağandan farklı bir ağrı hissedilmesi, gözle görülemeyen bir enfeksiyona işaret edebileceğinden yine bir uzmana başvurulması yararlı olabilir.

               Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da üreme bölgelerindeki enfeksiyonun en önemli belirtilerinden birisi şüphesiz idrar yaparken yanma hissidir. Bu hissi yaşayan kişilerin mümkün olduğu kadar erken İzmir kadın doğum doktoru randevusu alarak kontrole gitmeleri gerekmektedir. Yanma hissinin yanı sıra, vajinal bölgede gözle görülebilen kızarıklık ya da şişlik gibi belirtiler de vajinal enfeksiyona işaret edebilir. Özet olarak vajinal enfeksiyon belirtilerini sıralamak gerekirse;

– Vajinal bölgede gözle görülebilen kızarıklık/şişlik

– Cinsel birleşme esnasında hissedilen olağan dışı ağrılar

– İdrar yaparken ağrı hissedilmesi

– Vajinal bölgede hissedilen rutin dışı yanma ve kaşınma hissi

– Adet döngüsü sırasında, öncesinde veya sonrasında görülen normal olmayan renk ve kokulardaki akıntılar

Vajinal Enfeksiyon Nedir

Vajinal Enfeksiyon Neden Olur?

            Vajinal Enfeksiyon Nedir?   Kadın genital bölgesinde yukarıda sayılan belirtilerle kendini gösteren Vajinit, kimyasal maddeler, mikroorganizmalar ve cinsel yolla bulaşma gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Partnerin cinsel bölgesinde var olan bir enfeksiyon doğrudan vajina bölgesine bulaşabileceği gibi, meni akıntısı yoluyla da vajinit oluşum riski bulunmaktadır. Bu nedenle cinsel birleşme esnasında korunma oldukça önemlidir. Yine de korunma olduğu halde, partnerin testis ya da etrafındaki bölgelerde yaşayan mikroorganizmaların da vajinal bölgeye ulaşarak enfeksiyon bulaştırma/taşıma riski bulunmaktadır. Bu nedenle gözle görülemeyen ve korunma yöntemleri kullanıldığı halde enfeksiyonlar vajinaya ulaşabilmektedir. Bunu önlemek için ise, sağlıklı beslenme ve yanlış antibiyotik kullanımından kaçınmak oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kadınlar, potansiyel bir enfeksiyon oluşumuna biyolojik olarak tepki verebilmekte bu enfeksiyonları büyümeden/oluşmadan yok edebilmektedir.

               Vajinit de denilen vajinal enfeksiyon cinsel yolla bulaşmanın yanı sıra, en yaygın olarak da yanlış antibiyotik kullanımından da ortaya çıkabilmektedir. Yukarıda bahsedildiği üzere vajinal bölgede bulunan yararlı bakteriler yanlış antibiyotik kullanımına bağlı olarak yok olabilmekte ve bu da zararlı bakteri ve parazitlerin oluşumuna yer hazırlamaktadır. Bu nedenle doğal ve yararlı bakterilerin korunması ve burada kurdukları kolonilerin yok edilmemesi, vajinal enfeksiyonu önlemenin en önemli yollarından birisidir. İzmir kadın hastalıkları doktoru, bu hastalıkların yanlış ilaç kullanımından kaçınma ve yine sağlıklı beslenme kanalından geçtiği belirtmektedir.

               Kimi zaman vajinal enfeksiyon oluşumu, doğal bakterilerin normalden fazla üremesiyle oluşabilmektedir. Bu durumu ön görme ya da önleme seçeneği fazla olmasa da, vajinit belirtileri göz önüne alınarak erken müdahale yapılması en iyi opsiyon olarak öne çıkmaktadır. İzmir kadın doğum doktoru ayrıca vajinal bölgenin temizliğinin doğru şekilde yapılmasının öneminden de bahsetmektedir.

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Geçer?

               Vajinal enfeksiyon, en nihayetinde istenmeyen mikroorganizmaların yol açtığı bir enfeksiyon olduğu için tedavisi de en bilinen doğrultuda antibiyotikler yoluyla yapılmaktadır. Genellikle oral yolla alınan tablet ya da kapsül antibiyotikler tercih edilir. Kimi enfeksiyonların türüne, şekline ve boyutuna göre ise sürülerek uygulanabilen krem şeklinde antibiyotik tedaviler bulunmaktadır. Rahim içlerine ilerleyen iltihaplarda ya da ilaçla tedavi edilemeyen bazı enfeksiyon türlerinde ise İzmir jinekolog tarafından cerrahi müdahale önerilmektedir. Antibiyotiklerle dıştan temizlenemeyen bu tür enfeksiyonlar, operasyon yardımıyla içten temizlenebilmektedir.

               Vajinal enfeksiyon tedavilerinden önce, elbette bu hastalıkların önlenmesi daha önemli bir konu olarak ön plana çıkmaktadır. Jinekolog İzmir birliği tarafından önerilen diyet programlarını takip ederek genital bölgede istenmeyen bakteri oluşumunun önüne geçebilir ya da önüne geçemediğiniz durumlarda bünyenin baş edebileceği bir bağışıklık sistemine sahip olmanız önerilir. Ayrıca çocuk sahibi olma amacı gütmeyen tüm ilişkilerde korunma yöntemlerinin kullanılması da öneriler arasında önemli bir yer tutmaktadır.

               Vajinal enfeksiyon tedavisi öncesinde dikkat edilecek hususlar olduğu gibi, tedavi süresince de İzmir kadın hastalıkları doktur tarafından bir takım yönergeler alacaksınız. Bunların en başında ise şüphesiz, enfeksiyon tedavisi tamamlanana kadar ilişkiden uzak durmanız yer almaktadır. Hem kendi tedavinizin aksamasına neden olabilir hem de partnerinize enfeksiyon bulaştırma riski taşıyabilirsiniz. Bu nedenle vajinal enfeksiyon tedavisi olumlu sonuçlanmadan cinsel birleşme yaşamamanız önerilir. Bununla birlikte tedavi süresinde uzman hekim tarafından önerilen beslenme programına uymanız da büyük önem arz etmektedir. Ayrıca enfeksiyon belirtileri geçmesine rağmen, uzman doktorun önerdiği sürelerde tedaviye devam etmeniz gerekmektedir, aksi takdirde enfeksiyon kısa sürede tekrarlayabilir.

Hamilelikte Vajinal Enfeksiyon

               Kadınlarda görülen vajinal enfeksiyon, gebelikte de kaçınılacak bir durum değildir. Hamilelikte vajinal enfeksiyon belirtileri, normal belirtilerle aynı olmakla birlikte, etkileri ve sonuçları farklı olabilmektedir. Hamilelik süresince gerçekleşen her türlü akıntı dikkatle takip edilmeli ve gebelikle ilgisi olmadığı düşünülen durumlarda ivedilikle İzmir jinekolog ile görüşme sağlamalı ve yaşadığınız belirtileri detaylıca paylaşmalısınız. Aynı şekilde kızarıklık, şişlik, yanma ve kaşınma gibi belirtileri olan hamilelikte vajinit durumunda, zamanında tedavi edilmemesi durumunda anne karnındaki bebeğe de ciddi zararlar verebilmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir