Uzmanlık alanıkadın hastalıkları ve kadın doğum olan Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt, sıklıkla merak edilen soruların yanıtlarını veriyor. Bu yazıda tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir konusuna odaklanıyoruz.
Tüp bebek tedavisi en genel tanımıyla doğru yapılan denemelere rağmen pozitif gebelik sonucunu alamayan çiftler için laboratuvar ortamında uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Terminolojik ismiyle “in-vitro” denilen tedavi yöntemi yapay bir ortamda steril şekilde yapılan işlemler bütünüdür. Tüp bebek aşamaları süreci, bir kuluçka makinesinde sperm ile yumurtanın üremesini ve ardından iyi embriyonun nakil işlemini tamamlamasından oluşmaktadır.
Tüp Bebek Aşamaları
Aylardır veya yıllardır gebe kalmaya çalışıyor olabilirsiniz. Bazen ilk denenen tedavi tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi aşamaları oldukça merak edilmektedir.
İlk olarak anne ve babanın muayenesi yapılır. Daha önceki gebelik tecrübeleri, varsa düşük hikayeleri dinlenir. Anne ve baba adayından kan testi, anne için rahim filmi, baba için sperm sayımı ve kromozom analizi yapılır. Tüm bu işlemler sonucunda uzmanla beraber bir planlama yapılır ve tedavi yönergesi oluşturulmuş olur.
Tüp bebek tedavisi aşamalarından bir diğeri ise yumurtaların uyarılmasıdır. Yumurtaların alınabilmesi için yumurtalıkların uyarılması gerekir. Doğurganlık ilaçlarının yardımı olmadan, vücudunuz genellikle her ay yalnızca bir (veya belki iki) yumurtayı olgunlaştırır. Geleneksel tüp bebek tedavisi için çok sayıda yumurtaya ihtiyaç vardır. Yumurta uyarıldığında yumurtanın korunduğu folikül yeterli büyüklüğe ulaşır ve çatlama iğnesi uygulanır. Yumurta rahme düşmeden önce anneden alınıp laboratuvar ortamında döllenmeyi hazır hale getirilmektedir.
Baba adayından alınan sperm hücreleriyle (mastürbasyon yoluyla alınan) bir petri kabına alınır. Toplanan yumurtalar, onları döllemek için bir laboratuvarda baba adayının spermiyle karıştırılır. Bazı durumlarda, her yumurtaya tek bir sperm ile ayrı ayrı enjekte edilmesi gerekebilir.
Her şey yolunda giderse, alınan yumurtaların bir kısmı sperm hücreleri tarafından döllenecek ve embriyo haline gelecektir. Bu sırada zigot oluşan kültür ortamında inkübatör denen cihazlar içerisinde yedi gün kalmaktadır. Geleneksel tüp bebek yöntemi sırasında, yumurtalar alınmadan önce gelişmelerini ve büyümelerini tamamlamalıdır. Bu sağlıklı embriyolardan bir veya ikisi rahme transfer edilecektir. İşlem ağrısızdır ve yalnızca birkaç dakika sürer. Embriyo transferi, işlem sırasında hafif kramplara neden olabilir. Transfer işleminden sonra birkaç saat istirahat önerilir. Nadiren, kadınlar transferden sonra kramp, kanama veya lekelenme yaşayabilir.
Ağır yük kaldırmaktan, zor işlerden kaçınılması tavsiye edilir. İşlemden bir gün sonra ılık duş almak uygundur. Gebelik testi uygulanana kadar bu süreci dikkatle geçirmek önerilir. Bu 2 haftalık bekleyiş, tedavinin işe yarayıp yaramadığını bilememe kaygısı nedeniyle zor bir dönem olabilir. Bazı insanlar bunu tedavi sürecinin en zor kısmı olarak görmektedir.
Embriyo transferinden 10-15 gün sonra gebelik testi yapılır. Beta HCG testi olarak bilinen bu testte pozitif değer görüldüyse tüp bebek tedavisi başarılı olmuş demektir. Test pozitif olduğunda doktor hamileliği izlemek için ara sıra kan tahlili ve ultrason muayenesi yapacaktır.
Düşük yapma riski, doğal olarak hamile kalan kadınlar için aşağı yukarı aynıdır ve risk yaşla birlikte artar. 20’li yaşlarındaki genç kadınlarda düşük oranı %15’e kadar inerken, 40 yaş üstü kadınlarda düşük yapma oranı %50’nin üzerinde olabilir. Bu süreç kimi zaman duygusal olarak endişe ve beklenti ile dolu olabilir. Bu konuda profesyonel olarak destek almaktan çekinmemek gerekmektedir.
Tüp bebek aşamaları nelerdir merak ediyorsanız konuyla ilgili detaylı bilgi için Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt – Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru İzmir kliniği ile iletişime geçebilir, hızlıca randevu oluşturabilirsiniz. Detaylı bilgiler için tıklayınız: https://opdrhasanulasbasyurt.com/tup-bebek-tedavisi/
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!