Kürtaj Hakkında Genel Olarak Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik hakkında doğru bir karar verirken, tüm seçenekleri bilmek önemlidir. Çocuk aldırma kararı verildiyse çocuk aldırma türlerini, yöntemlerini bilmek gerekir. İstenmeyen hamileliğin sonlandırılması veya sağlık açısından zorunlu bir şekilde hamileliğin sonlandırılması kürtaj veya “çocuk aldırma” olarak adlandırılır.

Hamileliği sonlandırmak için uygulanacak çocuk aldırma türleri, hamilelik sürecinin kaçıncı haftasında olunmasına, işlem sırasında kadının kabul edeceği anestezi durumuna bağlıdır.

Çocuk Aldırma Türleri

Hamileliği sonlandırmak için, kadınlar için 2 tür çocuk aldırma mevcuttur.

Tıbbi Çocuk Aldırma (Kürtaj):

Adından da anlaşılacağı gibi tıbbi çocuk aldırma, cerrahi veya diğer invaziv yöntemleri içermeyen, hamileliği sonlandırmak için ilaç almayı içeren bir yöntemdir.

Bu tıbbi çocuk aldırma, mifepriston ilacını almayı içerir. Bu ilaç genellikle ‘kürtaj hapı’ veya ‘düşük hapı’ olarak adlandırılır. İlaç alımı hamileliği sonlandırmak için 2 ya da 3 kez kadın doğum doktorunu ziyaret etmekle gerçekleşir. Tıbbi çocuk aldırma süreci başlamadan önce, kadın doğum doktoru hastaya tıbbi geçmişini sorar. Bazı tıbbi durumları olan veya bazı ilaçları alan kişiler, kürtaj hapı için iyi bir aday olmayabilir.

Hamileye ilk olarak verilen düşük hapı, hamileliğin devam etmesini sağlayan hormonu durdurur. İkinci ilaç genellikle, ilk haptan 2 gün sonra verilir. İkinci ilaç rahim ağzının yumuşamasına ve uterusun kramplaşmasına neden olur, böylece uterusun içeriği dışarı atılır. Regl dönemine benzer veya daha büyük kramp ve kanamalar olur. Bazı hastalarda bulantı, halsizlik, ateş ve titreme görülür. Kürtajın tamamlanmadığı durumlarda, ikinci ilaçtan sonra bir ilaç daha uygulanabilir.

Tıbbi çocuk aldırma hamileliğin 9. haftasına kadar yapılabilir.

Cerrahi Çocuk Aldırma (Kürtaj):

Cerrahi çocuk aldırma, lokal veya genel anestezi ile yapılan bir işlemdir. Birkaç farklı cerrahi çocuk aldırma seçeneği vardır. Bir kadının hamileliğinde ne kadar ilerlediği genellikle hangi yöntemin kullanılacağını belirler.

Aspirasyon, 16. haftaya kadar bir kadına uygulanabilecek bir çocuk aldırma prosedürüdür. Vakum aspirasyonu veya emme aspirasyonu olarak da bilinen aspirasyon, serviksin içinden bir tüpün uterusa (rahim) girmesini içerir. Bu tüp yerleştirildikten sonra, hamileliği sonlandırmak için bir emme cihazı, fetal dokuyu temizler ve uterusu boşaltır.

Bazı durumlarda, kalan herhangi bir dokunun çıkarılması için küret adı verilen kaşık şeklindeki bir alet kullanılır. Bu işleme dilatasyon denir. Bu işlem 7. İle 13. hafta arasında uygulanır.

Tahliye kürtaj ise son adet dönemimin 13.-24. hafta arasında uygulanır. Aspirasyona benzer şekilde, bir uterusu boşaltmak için emme makinesi ile birlikte forseps gibi başka aletler kullanılır.

Çocuk aldırma kararınızdan sonra en uygun çocuk aldırma işlemleri hamileliğinizin haftasına göre belirlenir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir