Kürtaj, gebelik sonlandırma işlemine verilmiş olan isimdir. Kürtaj, bazı durumlarda yaptırılması zorunlu iken bazı durumlarda da isteğe bağlı olarak yaptırılır. Anne ya da bebekte herhangi bir sağlık sorunu olmaması durumunda yapılan kürtaj, keyfe bağlı olarak yapılan kürtajdır. Kürtaj yaklaşık olarak 1 saat sürmekte ve vakum aspirayon yöntemi ile yapılmaktadır.

Eskiden kürtaj yaptırmak isteyen kadınlar kazıma yöntemi ile kürtaj olurlardı. Günümüzde kürtaj, vakum aspirasyon teknolojisi ile yapılır. Vakum teknolojisi ağrı ve sızıyı en az seviyeye indirir ve sağlığınıza herhangi bir kötü etkisi bulunmaz. İlerideki gebeliğinizi etkilemez.

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan her kadın kürtaj yaptırma hakkına sahiptir. Bazı durumlarda aileden ya da eşten izin alınması gerekir. Örneğin 18 yaş altında kadınların öncelikle ailesinden sonrasında eşinden izin almış olması gerekir. Aksi takdirde kürtaj işlemi yapılamaz. 18 yaş altındaki kişilerin sadece eşlerinden almış olduğu izin belgesi ya da sadece ebeveynlerinden almış olduğu izin belgesi kürtaj yaptırılması için yeterli değildir. Hem aileden hem de bebeğin babasından alınmış olan izin belgelerinin bir arada olması gerekir.

Evlilik dışı hamile kalmış kadınlar da kürtaj yaptırır. Herhangi bir izin belgesine de ihtiyaçları yoktur. Evli ve 18 yaş üstündeki kadınların sadece bebeğin babasından almış olacağı izin yeterlidir. 15 yaş altı çocukların kürtaj yaptırabilmesi için adli kurumlara başvuru yapılır ve bu adli kurumlar durumu değerlendirerek işlemin gerçekleştirilebileceğine ya da gerçekleştirilemeyeceğine karar verir.

Kürtaj yapılabilmesi için bebeğin en fazla 10 haftalık olması gerekir. 10 haftalıktan daha büyük kürtaj işlemleri için sağlığınızın risk altında olması demektir ve bu nedenle mahkeme izni gereklidir.

Özel Hastane Kürtaj

Devlet hastaneleri gibi özel hastaneler de kürtaj yapar. Kadınların gizlilik ve güvenlik açısından özel hastaneleri daha sık tercih ettiği görülmektedir. Özel hastanede kürtaj fiyatları uzman jinekologlar ya da uzman kadın doğum doktorları tarafından belirlenir. Bu nedenle internet üzerinden net ve güncel bir fiyat aralığı bulmak kolay değildir.

Kürtaj yaptıracak olan kadınlar özel hastanelerin bütçelerini aşmaları durumunda resmi olmayan kürtaj merkezlerine giderek sağlıklarını riske atmaktadırlar. Kürtaj yaptırmak isteyen kadınların 10. haftayı geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvuru yapmaları doğru olur.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir