Epidural Sezaryen Doğum

“Epidural sezaryen doğum”, sezaryen doğum sırasında gebenin herhangi bir acı, ağrı hissetmemesini sağlamak için uygulanan epidural anestezi yöntemidir.

“Epidural sezaryen doğum” sırasında kullanılan epidural anestezi en sık kullanılan ağrı kesici anestezi yöntemidir. Bir diğer yöntem spinal anestezi olsa da sezaryen doğum yapacak kadınların %50’sinden fazlasında epidural anestezi kullanılıyor.

Epidural Sezaryen Doğum Nasıl Gerçekleşir?

“Epidural sezaryen doğum” da yapılan epidural anestezi, vücudun belirli bir bölgesindeki ağrıyı engelleyen bölgesel bir anestezidir. Bir epidural sezaryen doğumun amacı, ağrıyı gidermeyi sağlamaktır.

Epidural sezaryen doğum, içi boş bir iğnenin ve küçük, esnek bir kateterin spinal kolon ile orta veya alt sırttaki omuriliğin (epidural boşluk) dış katmanı arasındaki boşluğa sokulmasını içerir. İğnenin yerleştirileceği alan, lokal anestezi ile uyuşturulur. Daha sonra küçük bir tüp veya kateter, iğne içinden epidural boşluğa geçirilir. İğne daha sonra dikkatli bir şekilde çıkarılır ve kateter yerinde kalır. Periyodik enjeksiyonlarla veya sürekli infüzyon yoluyla ilacı sağlamak için kateter yerinde bırakılır. Kateterin kaymasını önlemek için bantlanarak sabitlenir.

Epidural sezaryen doğum ile gerçekleştirilen doğumlarda epidural anestezi kadının uyanık kalmasını sağlar ve iyileşme sırasında etkili bir ağrı rahatlığı sağlar. Gebenin sinirlilik ve yorgunluk ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bir epidural sezaryen doğum, gebenin dinlenmesine, rahatlamasına, odaklanmasına ve doğum deneyimine aktif bir katılımcı olmasını sağlar.

Epidural Sezaryen Doğum Riskleri ve Yan Etkileri

  • Epidural anestezi, kan basıncının aniden düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, bebeğe yeterli kan akışını sağlamak için kadının kan basıncı rutin olarak kontrol edilir.
  • Omurilik sıvısı sızıntısının neden olduğu ciddi bir baş ağrısına maruz kalınır. Semptomlar devam ederse, epidural boşluğa enjekte edilen ‘kan yaması’ denilen bir işlem baş ağrısını hafifletmek için yapılır.
  • Titreme, kulakların çınlaması, sırt ağrısı, iğnenin sokulduğu alandaki ağrı, mide bulantısı veya idrar yapma zorluğu gibi epidural sezaryen doğumun yan etkileri olabilir.
  • Nadir durumlarda, kateterin yerleştirildiği bölgede kalıcı sinir hasarı oluşabilir.

Epidural sezaryen doğum genellikle güvenli ve ağrısız şekilde gerçekleşen bir doğumdur.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir