İdrar Kaçırma Nedir?

“İdrar kaçırma”, idrarın istemsiz olarak, kazayla salınmasıdır. İdrar kaçırma, birçok insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Araştırmalara göre; kadınların 3’te 1’i idrar kaçırma sorununu yaşıyor. İdrar kaçırma sorunu kadınlar arasında erkeklerden daha yaygındır. 30 – 60 yaşlarındaki kadınların yaklaşık %30’unun, erkeklerin ise %1,5-5’i idrar kaçırma sorunu yaşamaktadır.

İdrar Kaçırma ve İdrar Kaçırma Nedenleri

“İdrar kaçırma” bir kişinin idrarın dışarı sızmasını önleyemediği durumdur. İdrar kaçırma; Uluslararası Kontinans Derneği tarafından kişiye hijyenik veya sosyal bir sorun olan istemsiz idrar kaybı olarak tanımlanır.

İdrar, atık bir üründür. Her böbrek, üreter denilen bir tüp vasıtasıyla mesaneye yeni yapılmış idrar gönderir. Mesane, idrar için bir saklama yeri gibi davranır. Bir kişi idrar yapmaya karar verene kadar mesane, idrarı tutmak için genişler. İdrarı tutmak ve mesane kontrolünü (kontinans) sürdürmek, böbrek sisteminin ve sinir sisteminin normal işleyişini gerektirir. Ayrıca, bir kişi, idrar yapma isteğini algılar, anlar ve buna cevap verir. İdrar işlemi; dolum ve saklama aşaması ve boşaltma aşaması olarak iki aşamayı içermektedir. Doldurma ve saklama aşamasında, böbreklerden mesaneyi idrarla doldurur. Mesane, idrarla dolduğunda gerilir. Sağlıklı bir sinir sistemi, mesaneyi doldurmaya devam etmesine izin verirken idrar yapma ihtiyacına işaret ederek mesanenin gerilmesine tepki verir.

İdrar depolandıkça mesaneyi (sfinkter kası) tutan kas gevşer, mesane duvar kasları (detrüsör) daralır ve idrar mesaneden üretranın adı verilen başka bir tüp vasıtasıyla vücudun dışına geçer. İdrar doldurma ve saklama kabiliyeti, mesanedeki idrar çıkışını ve dengeli bir detrusor kasını kontrol etmek için işlevsel bir sfinkter kasını gerektirir. Mesaneyi tamamen boşaltmak için, detrusor kası, idrarı mesaneden çıkarmak için uygun bir şekilde kasılmalı ve idrarın vücudun dışına çıkmasına izin vermek için sfinkter kası rahatlamalıdır.

İdrar kaçırma nedenleri; günlük alışkanlıklar, stres, temel tıbbi koşullar veya fiziksel problemlerdir. Ayrıca, hamilelik sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilir. Öksürme, gülme, hapşırma gibi faktörler ve şişmanlık gibi koşullarda idrar kaçırma nedenlerindendir.

Mesane kontrolü ve pelvik taban veya kegel egzersizleri idrar kaçırmayı önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.

İdrar kaçırma, günlük faaliyetlerinizi etkiliyorsa, doktorunuza danışmaktan asla çekinmeyin. Çoğu insan için, basit yaşam biçimi değişiklikleri veya tıbbi tedavi idrar kaçırma rahatsızlığını hafifletebilir veya durdurabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir