İdrar Kaçırma Tipleri

 “İdrar kaçırma tipleri” idrarın istem dışı mesaneden dışarı çıkmasıdır. İdrar kaçırma sorunu yaşayanlar, içtiği sıvıların miktarını azaltmalı, yatmadan ve spordan önce idrara çıkmalı, basit ve pratik Kegels egzersizleri yapmalı, mesaneyi tahriş edebilecek gıdalardan uzak durmalıdırlar.

İdrar Kaçırma Türleri

“İdrar kaçırma tipleri” kalıcı bir hastalık değildir. Birçok durumun bir belirtisidir. Erkeklerde ve kadınlarda idrar kaçırma sorununda farklılıklar olabilir. Ama kalıtsal değildir.

5 tip idrar kaçırma tipleri vardır.

1. Stres Tipi İdrar Kaçırma:

Öksürdüğünüzde, güldüğünüzde, hapşırırken veya mesaneye baskı yapan hareketler yaparken idrar kaçırmanıza neden oluyorsa bu stres tipi idrar kaçırmadır. Hamilelik, doğum ve menopozdan kaynaklanan fiziksel değişiklikler sıklıkla stres tipi idrar kaçırmaya neden olur. Bu tip idrar kaçırma kadınlarda sıklıkla görülür ve çoğu durumda tedavi edilebilir.

Doğum ve diğer olaylar, kadınlarda mesaneyi desteklemeye yardımcı olan kaslara zarar verebilir. Pelvik taban kasları, vajina mesanenizi destekler. Eğer bu yapılar zayıflarsa, mesane aşağı doğru hareket ederek pelvisin dibinden vajinaya doğru hafifçe itilebilir. Bu, idrar yolunu normal olarak zorlayan kasların gerektiği kadar sıkılmasını önler. Sonuç olarak, idrar fiziksel stres anlarında dışarıya sızabilir.

Stres tipi idrar kaçırma, regl döneminden önceki hafta boyunca kötüleşmeye başlayabilir. Azalan östrojen seviyeleri, üretra çevresindeki kan basıncını düşürerek, sızıntı olasılığını artırabilir. Menopoz sonrası da stres tipi idrar kaçırma artmaktadır.

2. Aşırı Aktif Mesane- Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma:

Aşırı aktif mesane, idrara çıkmak için anormal bir dürtü ile sonuçlanan bir mesane bozukluğudur. Sıkışma tipi idrar kaçırma, mesanede aşırı miktarda idrar birikmesinden kaynaklanır. Aşırı aktif mesane, genellikle idrar torbası kaslarının anormal kasılmalarının neden olduğu, idrarın gerçek sızıntısı olan veya olmayan idrara çıkma ani, kontrol edilemeyen dürtü ile sonuçlanır. Aşırı aktif mesane prostat problemleri olan erkeklerde ve menopoz sonrası kadınlarda daha fazla görülür.

Aşırı aktif mesane belirtileri, gündüz 8 veya daha fazla geceleri 2 veya daha fazla idrar yapmak, aniden, hemen idrara çıkma ihtiyacı, ani, güçlü idrar yapma dürtüsü ve geceleri idrara çıkmak için uyanmaktır.

3. Karışık Tip İdrar Kaçırma:

Karışık tip idrar kaçırma; stres tipi idrar kaçırma ve sıkışma tipi idrar kaçırma belirtilerini birlikte içerir. Karışık tip idrar kaçırması olanlar, fiziksel aktivitelerde hafif ile orta dereceli idrar kaybı yaşarlar. Diğer zamanlar, herhangi bir uyarı olmaksızın ani idrar kaybı yaşarlar.

4. Taşma Tipi İdrar Kaçırma:

Taşma tipi idrar kaçırmada idrar mesaneden taşar, çünkü idrar kesesi içindeki basınç üretral sfinkter kapatma basıncından daha yüksektir. Bu durumda, idrar yapmak için güçlü bir dürtü olmayabilir, mesane asla boşalmaz ve sürekli olarak az miktarda idrar kaçırma olabilir. Kadınlarda daha az görülen fakat prostat büyümesi olan erkeklerde taşma tipi idrar kaçırma daha fazla görülür.

5. Fonksiyonel Tip İdrar Kaçırma:

Düşünme, hareket etme veya iletişim kurmayı engelleyen tıbbi sorunları olan insanlar tuvalete ulaşmakta zorlanabilirler. Örneğin Alzheimer hastalığı olan bir kişi, tuvalete zamanında gitmeyi yeterince iyi düşünemeyebilir. Tekerlekli sandalyedeki bir kişinin zamanında tuvalete gitmesi zor olabilir. Fonksiyonel tip idrar kaçırma, bu fiziksel ve tıbbi durumların sonucudur.

İdrar kaçırma tipleri tedavisi, sahip olduğunuz sorunun türüne ve yaşam tarzınıza en uygun olana bağlıdır. Tedavi; basit egzersizler, ilaçlar, doktor tarafından reçete edilen özel cihazlar veya prosedürleri veya ameliyatı içerebilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir