Kürtaj Yasal Mı? Yoksa Yasak Mı?

“Kürtaj yasak mı?” ülkemizde kadın hastalıkları konusunda en çok merak edilen durumlardan bir tanesidir. Doğum, yaşam ve ölüm biz insanların doğal döngüsüdür. Bir bebeğin dünyaya gelmesi ne kadar doğal bir olay ise istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılma kararı o denli doğal bir düşüncedir. Tarih boyu ve günümüzde çeşitli uygulamalar gerçekleşmekle beraber toplumlar bazen kürtajı desteklemiş bazense karşı çıkmıştır. Bu nedenden ötürü çeşitli yanlış bilgilendirmeler bireylerin kafasını karıştırmış ve “kürtaj yasal mı yoksa yasak mı?” sorusunu ortaya çıkarmıştır.

Kürtaj Yasak Mı?

Tüm dünya üzerinde bazı toplumlar gerek dini inanışları gerekse de geleneklerinden dolayı kürtaja karşı olmuşlardır. Dönem dönem çeşitli yerlerde kürtaj yasaklandığı gibi modern dünyamızda bazı yasa ve düzenlemeler çerçevesinde pek çok ülke bu konuda karar alma hürriyetini kadın veya ebeveynlere bırakmış ve artık “kürtaj yasak mı” konusunu aşmıştır.

Ülkemizde de geçmişten günümüze kürtaj konusu çeşitli düzenlemelerle şekil değiştirse de toplum baskısı olarak da adlandırabileceğimiz çeşitli dar görüşler kişilerin üzerinde baskı kurarak zaten zorluk çeken hastanın durumunu daha da zorlaştırmaktadır.

Kürtaj Yasal Mı?

Türkiye’de, 24/5/1983 tarihinde kabul edilen ve 27/5/1983 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve halen yürürlükte olan 2827 numaralı Nüfus Planlaması Hakkında Kanunu’nun kürtaj ile ilgili 5. Maddesi şu şekildedir; “Gebeliğin 10. Haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde rahim tahliye edilir.” Görüldüğü gibi ülkemiz kanunları herhangi bir tartışmaya yer bırakmaksızın “kürtaj yasak mı” sorusunu ortadan kaldırmaktadır.

18 yaşını doldurmuş her kadın sağlığını tehdit etmeyen şartlar dahilinde gebeliğinin 10. haftasına kadar kürtaj için bir hekime başvurabilmektedir. Gebelik 10. haftayı geçmişse, ancak anne sağlığı ciddi tehlike altındaysa veya bebekte ciddi anormallikler gözlemmişse, down sendromu veya kromozal hastalıklar söz konusuysa heyet raporuna başvurularak kürtaj gerçekleştirilebilmektedir. Kadın evli ise kürtaj için kadının başvurusu ve eşinin rızası gerekmektedir. Kadın reşit değilse velisinin onayıyla kürtaj gerçekleştirilebilir. 18 yaşında büyük bekar kadınlar yalnızca kendi istekleriyle gebeliklerini sonlandırabilirler.

Reşit yaştaki kadınların kendi bedenleri, kendi yaşamları ve kendi gelecekleri hakkında karar verme özgürlükleri bulunmaktadır. Ortak bir bebeğe gebeliğin sonlandırılması konusunda eşlerinin izni ve yaşadıkları ülkenin kanunları çerçevesinde karar almaları kendi iradeleridir.

Çevrelerinden aldıkları yanlış bilgilerden dolayı kafa karışıklığı yaşayan hastalarımıza kürtaj yasak mı konusunda verdiğimiz bu bilgilerin bir nebze de olsa soru işaretlerini giderdiğini temenni ediyoruz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir