Kürtaj Sonrası Kanama

“Kürtaj sonrası kanama” bazı kadınlarda 1 ile 3 hafta boyunca ağır, orta derecede, hafifçe olurken bazı kadınlarda ise hiç kanama olmamaktadır. Bazı kadınlarda kürtajdan birkaç gün sonrasına kadar hala kanama gözlenmiyor, bazı kadınlarda ise kanama duruyor fakat daha sonra kanama yeniden başlıyor. Bazı hastalar, birkaç gün boyunca güçlü kramplarla kan pıhtılaşması yaşıyor. Kürtajdan 4 ile 5 gün sonra kramp yaşanması veya kanama artışı yaşanması normal bir durumdur.

Kürtaj Sonrası Kanama, Kanama Boyutları ve Kanama Aralığı

Zaman Aralığı: Kürtaj sonrası kanama, kürtajdan sonra herhangi bir zaman diliminde başlayabilir. Kanama durabilir ya da kanama miktarı değişebilir.  Kanamanız ardışık günlerde de olabilir ve kanamanız durduktan sonra birkaç hafta içinde tekrardan başlayabilir. Çoğu kadın için, kanama ilk 2 hafta içinde gerçekleşir, fakat bazı kadınlar ise 3 aya kadar düzensiz kanama kalıplarına sahiptir. Kürtajdan yaklaşık iki hafta sonra bazı vajinal kanamalar yaşanması normaldir. Kürtaj sonrası kanama, ilk birkaç gün içinde hafif kanama şeklinde yaşanırken, ilerleyen zamanlarda birkaç gün boyunca, daha ağır kanamalar ve krampların görülmesi beklenilebilir bir durumdur.

Kan pıhtıları: Rahim ağzının erken kapanması veya serviksin bir pıhtı tarafından kapatılması sonucu rahim içinde kürtaj sonrası kanın rahim dışına akmasını engeller ve böyle bir durumda rahim içinde kan birikmesi görülebilir. Kürtajdan sonra kan pıhtılarının oluşması normaldir. Pıhtıların boyutu, bir çakıl boyutundan daha büyük olabilir.

Ağır Kanama: Nadiren de olsa, bazı kadınlar kürtaj sırasında veya sonrasında ağır kanama durumu yaşarlar. Çok fazla kanamanızın olup olmadığını anlamanın en iyi yolu; kullandığınız ped sayısını ve pıhtıların sayısını ve boyutunu takip etmektir. İki saat boyunca iki poşet ped değiştirirseniz, kan pıhtılarınız arttıysa mutlaka uzman doktora başvurmanız gerekir.

Her tür kürtaj sonrasında rahim (uterus) krampları normaldir; Uterusunuzun kanamalarını kontrol altına almanın temel yolu kan damarlarını sıkıştırmaktır. Uterusunuz gevşerse ya da uterusta fetal veya plasental doku tutulursa (eksik kürtaj) ağır kanamalar meydana gelebilir. Nadiren, aşırı kanama, kürtaj sırasında oluşan uterus yaralanmasına bağlı da olabilir.

“Kürtaj sonrası kanama” durumunu önlemek için yapılabilecek önemli şey doktorunuzun talimatlarını takip etmek ve eksiksiz uygulamaktır. Uygun iyileşme için doktor talimatlarını uygulamak hasta için kritik önem taşır. Uzman hekimin verdiği antibiyotikleri ya da ağrı kesicileri mutlaka kullanmak gerekir. Kürtaj sonrası 2hafta egzersiz yapmamak, ağır şeyler kaldırmamak gerekir. İyileşme döneminiz sırasında ve iki hafta boyunca vajinal cinsel aktivitelerde bulunmamanız gerekir. Kürtaj sonrası kanamaları durdurmak için iki hafta boyunca tampon kullanmayıp hijyenik pedler ya da bezler kullanın. Detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kurtaj/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir