Normal Doğum Nedir?

Anne adayları sağlıkları el verdikçe normal doğum yapmayı hedeflemektedir. Ancak o an ki şartlar itibari ile her anne normal doğumla sonuçlanan bir doğum gerçekleştiremeyebilir. Hala insanlar tarafından tam olarak bilinmeyen normal doğum ne anlama geliyor? “Normal doğum nedir?” Neden çoğu kadınlar için bu kadar önemlidir? Yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.

Bir sürü kadın için, normal doğum ve doğumlar, vücutlarının doğanın istediği şekilde çalışabilmesine olan inançlarını onaylar. “Doğal doğum” olarak da adlandırılan normal doğumun, bebeklerine daha güçlü ve duygusal olarak bağlı hissetmelerine yardımcı olduğunu söylerler.

Normal Doğum

Normal doğum, 36-41 hafta arasında yapılan doğumun doğal şeklidir. Bennett ve Brown (1999); normal doğumda vücuttaki her sistem etkilenir ve deneyim kadın hayatında önemli bir ayin anlamına gelir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) (1997) “normal doğum nedir?”i başlangıçta kendiliğinden düşük riskli olarak tanımlar. Bu tanım klinik olarak belirgin özelliklere dayanıyor gibi görünürken, doğumun psikolojik özelliklerini hesaba katmazken, önde gelen ebelik ders kitabı “normal doğumu” ‘gebelikten anneliğe fizyolojik geçiş olarak’ tanımlamaktadır.

Bennett ve Brown (1999); normal doğumda vücuttaki her sistem etkilenir ve deneyim kadın hayatında önemli bir ayin anlamına gelir. Bu tanım, gebelikteki fiziksel ve psikolojik değişiklikleri ve anneliğe geçişi kabul eder.

Simkin, ayrıca “normal doğum nedir?”i, doğumun psikososyal önemi olan bir olay olarak önemini kabul eden fizyolojik bir süreç olduğunu tanımlamaktadır.

Annelik Hizmetleri Geliştirme Derneği (AIMS), hizmetlerini kullanan kadınların deneyimlerine dayanarak ‘normal doğum’ yerine ‘obstetrik doğum’ tanımını önermiştir. Beech’in tanımlarına göre, ‘obstetrik doğum’ doğum eylemi indüksiyonu; emeğin hızlanması; yapay zarların kopması; epidural anestezi veya epizyotominden herhangi birini teşkil eder. Bu, eleme sürecinde, Beech’e (1997) göre “normal doğum”un müdahaleye tabi tutulmamış fizyolojik bir süreç olduğunu gösterir.

Doğal Doğum Nedir?

Normal veya diğer adlandırmasıyla doğal doğum 3 evreden oluşur.

1. Evre Rahim Ağzının Açılması:

Tıp dilinde silinme ve açılma evresi olarak tanımlanır. Rahim ağzının silinme ve açılma sürecinin adı olan bu evrede, rahimin ağzı on santimetre genişliğinde açılmaktadır. Bu dönem ilk doğum yapan annelerde 8 ile 12 saat, ikinci ve daha fazla doğum yapmış annelerde ise 6 ile 8 saat arasında bir süre almaktadır.

2. Evre Atılma Evresi:

Rahim ağzı açılmış olan annenin bebeği doğurması evresidir. Bu evre ilk defa doğum yapan annelerde 1 ile 2 saat, ikinci ve daha çok doğum yapmış annelerde, 2 dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir.

3. Evre Plasentanın Atılması (Halas Evresi):

Bu evre çok kısa süre içerisinde tamamlanmaktadır.

Bu evrelerden sonra normal doğum gerçekleşmektedir.

Normal doğum rakamlarının, doğum sırasında veya sonrasında meydana gelebilecek herhangi bir komplikasyonu yansıtmadığını da belirtmek gerekir. Uzmanlara göre sezaryen yapılmasını gerektirecek durumlar ve hastanın kendi isteği gibi şartlar haricinde tüm kadınların normal doğum yapmaya özendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Anne ve bebek sağlığı için “normal doğum”un en ideal yöntem olduğunu unutmayın!

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir