Vajinismus Hastalığı

“Vajinismus hastalığı” cinsel organlarında herhangi bir anormallik olmayan kadınlarda vajinanın açılmasıyla ilgili kasların istemsiz daralmasıdır. Dar kas kasılması, cinsel ilişkiyi veya penetrasyonu ağrılı ve imkansız hale getiren bir cinsel aktivite yapar.

“Vajinismus hastalığı” olan çoğu kadın cinsel ilişkiyi tolere edemez ve bazı kadınlar da tampon kullanma konusunda sorun yaşar. Doktorlar tanıyı semptomlara ve mümkün olduğunca yavaşça yapılan pelvik muayenelere göre koyuyor. Kadınlara, kendi genital alanlarına dokunmaları, kademeli olarak vajinalarına yaklaşmaları, ağrı yaşamadan kendilerine dokunmaları ve daha sonra parmaklarını, daha sonra da daha büyük konileri vajina içine sokmaları öğretilir. Bu egzersizler sayesinde kadınların korktuğu cinsel ilişki acı olmadan sağlanır.

Vajinismus Hastalığı ve Vajinismus Türleri

Vajinismus hastalığı” her yaştaki kadınları etkileyebilen çeşitli türleri olan bir hastalıktır.  Vajinismus hastalığı, “Birincil (Primer) Vajinismus” ve “İkincil Vajinismus” olarak 2 türü vardır.

Birincil (Primer) Vajinismus

Ağrının her zaman mevcut olduğu, yaşam boyunca bir kadının kaslarının sıkışması nedeniyle hiç ağrısız ilişki kuramadığı bir durumdur. Vajinismus hastalığı olan kadınların çoğunun kısıtlayıcı bir yetiştirme ortamı vardır ve yaşadığı ortamdan genellikle anne ve babalarından seks ve vajina hakkında çeşitli sahte izlenimler edinirler.

Bu talihsiz ve yanlış inançlar şu şekildedir:

  • Seks ağrı yapar
  • Kadın vajinası küçük ve dardır
  • Vajina içine konan her şey korkunç sıkıntıya ve yaralanmalara neden olur.

Bu görüşlerin eskiye göre daha az yaygın olmasına rağmen, özellikle bazı kültürlerde kız çocukları ve genç kadınlar arasında hala şaşırtıcı derecede yaygındır. Birincil (Primer) vajinismus; sıklıkla cinsel ilişki girişimleri sırasında kadınlar tarafından tecrübe edilir. Erkek eş, penisini vajinaya sokamaz ve “duvara çarpma” ifadesi kullanılır. Bu vajinismus sınıflandırması sadece cinsel ilişkiyi etkilemekle kalmaz aynı zamanda kadının tampon kullanma ve jinekolojik muayene olma kabiliyetlerini de etkileyebilir.  Ağrıya ek olarak, kadınlar ayrıca genel kas spazmları yaşayabilir ve vajinaya girme girişimi durdurulduğunda tersine dönen semptomlar geçici olarak solunumu durdurabilir.

İkincil Vajinismus

Normal bir cinsel işlevin ardından ortaya çıkar ve yaşam boyu olan bir durum değildir. Bu daha az yaygın türdür. Vajinal yaralanmaya maruz kalmış veya tecavüze uğramış veya cinsel tacize maruz kalan kadınlarda görülür. Bu travmatik tecrübe, koruyucu bir reaksiyon olarak kadının vajinismus geliştirmesine neden olacaktır.

İkincil vajinismus; tıbbi durumlar, epizyotomi, obstetrik gözyaşı, travmatik olaylar, ilişki sorunları, cerrahi veya menopoz bozuklukları tarafından da tetiklenebilir. Kadınlarda bazen kanser gibi ciddi bir hastalık döneminden sonra da bu hastalık tetiklenebilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir