Vajinismus Ne Demek?

Vajinismus, bir kadının vajinismus olduğunda, vajinanın kasları, tampon ya da penis gibi bir şey penetre edildiğinde sıkışması ya da spazm tepkisi vermesidir. Bu durum hafifçe rahatsızlık verebilir veya acı verici olabilir.

Vajinismus hastalığını gidermek için bir kadının yapabileceği, bazen haftalarca yardımcı olabilecek egzersizler gerçekleştirmesidir.

Vajinismus Ne Demek? Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus ne demek?” sorusunu öncelikle belirtilerinden bahsederek tanımlayacak olursak; rahatsızlık, yanma, ağrı, nüfuz etme sorunları veya cinsel ilişkide bulunamama durumuna neden olan vajinal sızdırmazlıktır. Vajinismus ayrıca genito-pelvik ağrı / penetrasyon bozukluğu (DSM-V) olarak da bilinir.

Vajinismus ne demek?”, sorusunun diğer bir yanıtı, cinsel ilişki girişimi sırasında vajinanın istemsiz sıkılığının bulunduğu bir durumdur. Sızdırmazlığa aslında vajinayı çevreleyen pelvik taban kaslarının istemsiz kasılmaları neden olur. Kadın doğrudan kontrol etmez veya sızdırmazlık meydana gelmez; istemsiz pelvik bir yanıttır. Kadın, kas tepkisinin sızdırmazlık veya penetrasyon problemine neden olduğunun farkında bile olmayabilir.

Bazı durumlarda vajinismus sızdırmazlığı cinsel ilişki sırasında yanma, ağrı veya tutunmaya neden olabilir. Diğer durumlarda penetrasyon zor veya tamamen imkânsız olabilir. Vajinismus, bilinçsiz ilişkilerin ana nedenidir. Sıkılık, vajina açılmasının tamamen “kapalı” olması ve cinsel partneri ile doğru birleşme yaşayamaması kadar kısıtlayıcı olabilir. Vajinismus ağrısı, cinsel girişim durdurulduğunda sona erer ve genellikle cinsel ilişki ağrı veya rahatsızlık nedeniyle durur.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

  • Cinsel ilişki sırasında sıkma ile yanma veya sıkışma
  • Zor veya imkânsız penetrasyon, giriş ağrısı, penisin rahatsızlık verici yerleştirilmesi
  • Kararsız evlilik
  • Tampon yerleştirme veya pelvik/ jinekolojik muayene zorluğu
  • Doğumdan sonra devam eden cinsel rahatsızlık veya ağrı, idrar yolu enfeksiyonları, CYBH, IC, histerektomi, kanser ve ameliyatlar, tecavüz, menopoz veya diğer sorunlar
  • Belirgin bir nedeni olmayan, bilinmeyen kökenli süren cinsel ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında diğer vücut kas gruplarındaki spazmlar (Bacaklar, bel çevresi vb.)
  • Ağrı nedeniyle cinsellikten kaçınma

Vajinismus Tedavi Edilebilir Mi?

Vajinismus oldukça tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedavinin normal sonucu hastayı vajinismustan tamamen kurtarmaktır. Başarılı bir vajinismus tedavisi uyuşturucu, ameliyat, hipnoz veya başka herhangi bir komplike teknik gerektirmez. Basit bir programın ardından, çoğu çift için ağrısız ve zevkli bir ilişki elde edilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir