Tüp Bebek Tedavisi

“Tüp bebek tedavisi”, doğurganlık veya genetik problemleri tedavi etmek ve çocuğun gelişimine yardımcı olmak için kullanılan bir dizi işlem uygulanan tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavisi sırasında olgun yumurtalıklar yumurtalardan alınır ve bir laboratuvarda sperm tarafından döllenir. Döllenmiş yumurta (embriyo) veya yumurta uterustan (rahim) implante edilir. İmplante etmek, embriyonun uterusa gömülmesidir. Tüp bebek tedavisinin döngüsü yaklaşık 2 hafta sürer.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

“Tüp bebek tedavisi”, yumurta çıkarma, bir sperm örneği alma ve daha sonra bir yumurta ve spermi bir laboratuvar çanağında birleştirerek döllenme sürecidir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları

“Tüp bebek tedavisi” ve embriyo transferi işleminde 5 temel adım vardır.

  1. Adım: Yumurta üretimini çoğaltmak için doğum öncesi ilaçlar reçete edilir. Birden fazla yumurta olması beklenir çünkü bazı yumurtalar alımdan sonra gelişmez veya dölleyemez. Transvajinal ultrason, overleri (yumurtalık) incelemek için kullanılır ve kan testi örnekleri kişilerin hormon seviyelerini kontrol etmek için alınır.
  2. Adım: Yumurta çatlatma iğnesi olarak bilinen ilaçlar uygulanır. Yumurtalıkları çıkarmak için içi boş bir iğneyi pelvik boşluk boyunca yönlendirmek için ultrason görüntüleme kullanılarak yumurtalar küçük bir cerrahi uygulama ile alınır. İşlem sırasında oluşacak ağrıyı, rahatsızlığı azaltmak ve gidermek için ilaçlar sağlanmaktadır.
  3. Adım: Yumurta toplama aşaması günübirlik cerrahi ameliyathane şartlarında uygulanan bir işlemdir. Erkekten yumurta ile birleştirilmesi için bir sperm örneği vermesi istenir. Sperm elde edilmesi için en ideal yöntem mastürbasyondur. Eğer erkeğin menisinde canlı sperm bulunamıyorsa bu kişilerden cerrahi olarak sperm elde edilmeye çalışılır.
  4. Adım: Döllenme denilen bu süreçte, döllenmeyi sağlamak için yumurta ve sperm özel işlemlerden geçerek hazırlanır. Hazırlandıktan sonra spermle yumurta özel bir ortamda bir araya bırakılır. Döllenme olasılığı düşük olan bazı vakalarda, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu kullanılabilir. Bu işlem sayesinde, tek bir sperm doğrudan dölleme amacıyla yumurta içine enjekte edilir. Döllenme ve hücre bölünmesinin gerçekleştiğini doğrulamak için yumurtalar izlenir. Bu gerçekleştiğinde döllenmiş yumurta embriyo olarak adlandırılır.
  5. Adım: Embriyolar genellikle yumurta alınmasından ve döllenmesinden 3 ile 5 gün sonra kadının rahmine aktarılır. Embriyoları aktarmak için uterusa bir kateter veya küçük tüp yerleştirilir. Bu işlem, çoğu kadın için ağrısızdır. Ancak bazı kadınlar hafif kramp sıkıntısı çekebilir. Embriyo tedavisi sonrası 12. günde hastaya gebelik testi yapılması önerilir. Transfer işlemi sonrası rahim içi zarını ve embriyonun tutunmasını sağlamak için hastaya enjeksiyon, fitil ya da krem şeklinde hormon ilaçları verilmektedir.

Tüp bebek tedavisi sürecinin en zor kısmı embriyo transferi sonrasında hamilelik testinin yapılması için beklenilen 12 günlük süredir. Tek yapmanız gereken sabırlı olmanızdır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir