Jinekolog

“Jinekolog”, uterus (rahim), vajina, yumurtalıklar ve serviks (rahim ağzı) dahil olmak üzere dişi üreme ve idrar yolları koşullarında tanı ve tedavi sağlayan uzman doktordur.

Düzenli jinekolojik muayene, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser ve gebelik testleri gibi birçok nedenden dolayı önemlidir. Ayrıca jinekolog, servikal polipleri, endometriozisi, kadın infertilitesini, fibroidleri (miyomlar), yumurtalık kistlerini, vajinal polipleri de tedavi edebilir.

Jinekolog Kimdir? Ne Yapar?

“Jinekolog”, kadınların üreme sağlığı konusunda uzmanlaşmış tıp doktorudur.

“Jinekolog”, gebelik, doğurganlık, menstrüasyon, menopozla ilgili konuları, pelvik organları destekleyen dokularla ilgili sorunları, üreme sistemi, yumurtalık kistleri, miyomlar, vajinal ülserler, cinsel işlev bozukluğu gibi hastalıkları tedavi eder.

Bir kadının yıllık taraması için ve pelvik, vulvar ve vajinal ağrı ya da uterustan anormal kanama gibi semptomlardan endişe duyması durumunda mutlaka bir jinekoloğu ziyaret etmesi gerekir. İyi bir jinekoloğa düzenli olarak gitmek, bireyin sağlıklı bir yaşam tarzını nasıl sürdüreceği ve her yaşta sağlık risklerini en aza indireceği konusunda güncel bilgiye ulaşmasını sağlar.

Jinekoloğa Ne Zaman Görünmeliyim?

18 yaşını geçmiş veya aktif cinsel hayatı bulunan her kadının jinekoloğa yılda en az 1 defa görünmesi gerekir. Kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi hayati önem arz ettiği için mutlaka doktora gitmek ihmal edilmemesi gereken bir mevzudur.

Bir kadının regl döneminde değişiklikler oluyorsa bu hamile olabileceğini ya da başka sorunlar olduğunu belirtir ve bu yüzden bir jinekoloğa gidilmelidir. Kadınların menopoz dönemlerinde uzman jinekolog desteği alması önemlidir. Bazı kadınlar menopoz döneminde daha hafif dönemler yaşarken bazıları ise, daha ağır dönemlere maruz kalabilirler.

Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama gibi döneminizle ilgili olmayan herhangi bir kanama fark edildiğinde de hemen bir jinekoloğa danışılmalıdır. Çünkü, ilişki sırasında kanama serviksin yaralanmasına işaret edebilir. Vajinal kanama, uterin polipler ve myomlar gibi başka hastalıkların hatta servikal veya rahim kanseri belirtilerinin göstergesi olabilir.

Doğru jinekolog bulmak, her kadının hayatının önemli bir parçasıdır ve uzun bir araştırma süreci olabilir. Sağlığınız için en iyi jinekoloğu ararken, kendinizi rahat hissedeceğiniz ve mükemmel bakım sağlamanız, sonuç alabilmeniz için gerekli uzmanlığa ve eğitime sahip birini bulmanız önemlidir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir