Kürtaj Nasıl Yapılır?

“Kürtaj nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamadan önce söylemek gerekirse kürtaj yapmak için çeşitli yöntemlerin kullanıldığını bilmek gerekir. Bunlar;

  1. Vakum aspirasyonu (vakumla kürtaj)
  2. Karman kanülleriyle aspirasyon
  3. Dilatasyon ve kürtaj
  4. Higroskobik genişleticiler ile kürtaj
  5. Laparatomi
  6. Medikal (ilaçlarla) kürtaj

Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj öncesinde gebe, mutlaka  jinekolojik muayene ve transvaginal ultrasonografi sonuçları ile değerlendirilir. Kürtaj aşamasına gelen hasta muayene masasına yatırılır ve kürtaj sırasında isteğe veya tıbbi zorunluluğa bağlı genel ya da lokal anestezi uygulanır. Genel anestezi; daha önce hiç doğum yapmamış veya sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda tercih edilir. Genel anestezi tercih edilmesinin bir başka sebebi ise; kürtaj işleminin ağrılı olması ve bu  işleme bağlı duyulacak fiziksel rahatsızlığın yok edilmesi için tercih edilir. Hastaya genel anestezi yapıldığında hasta 15 dakikada içinde kendine gelir. Lokal anestezi ise; daha önce doğum yapmış kadınlarda sıkça tercih edilir.  Lokal anestezide müdahale genellikle 10 dakika kadar sürer ve hasta hemen ayağa kalkabilmektedir.

Günümüzde genellikle ülkemizde de olduğu gibi “ vakum aspirasyon yöntemi” ile kürtaj yapılmaktadır.

Vakum aspirasyonu

Vakum tekniği rahim ağzından içeri girilip vakumla gebelik materyalinin temizlenmesidir. Kürtaj için bir tedavi alanı gösterilir ve bacaklarınız için destekli bir tedavi koltuğunda yatmanız istenir. Doktor rahminizi inceler ve vajinanıza bir spekulum yerleştirilir. Doktor serviksin (rahim boynu)içine veya yakınına uyuşturucu bir ilaç enjekte eder. Doktor gerekirse serviksi dilatörler yani ince çubuklar kullanarak açacaktır. Serviks yoluyla uterusa (rahim) bir tüp yerleştirilir. Elde tutulan bir emme cihazı veya vakum aspirasyonu denilen cihaz rahminizi nazikçe boşaltır. İşlem sırasında adet sancılarına benzer şekilde kramplar yaşanabilir. Vakumun daha çok tercih edilmesinin sebebi, ileriye dönük anormallik bırakma ihtimalinin, yani travma riskinin daha az olmasıdır.  Kramplar tüp çıkarıldıktan sonra azalır. Bazı kadınlar ayrıca mide bulantısı veya terleme veya bayılma hissi gösterebilir.

Karman kanülleriyle aspirasyon

Değişik kalınlıkta tek kullanımlık plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilip plastik enjektörlerle negatif basınç yaratılarak rahmin boşaltılması işlemidir. Vakum aspirasyonu tekniğinin yanında 2. çok kullanılan tekniktir.

Dilatasyon ve kürtaj

Rahim ağzının metal bujilerle açılarak rahim içinden metal küretlerle rahmin temizlenmesidir. Metal küretler ile yapılan kürtajlarda  rahim delinmesi, yapışıklık riski daha fazla olmaktaydı. Artık bu eski yöntem hemen hemen hiç  kullanılmamaktadır.

Laparatomi

Rahmin kesilerek rahim içinin temizlenmesidir. Laparatomi, daha çok gebeliğin ileri haftalarında tercih edilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir