Kürtaj Nedir?

“Kürtaj nedir?” diye soranlar için kürtaj; istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahaledir. Kürtaj, istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için uygulanmakla beraber düşük oluşması sonrası kanamanın durdurulması ve rahim içinin temizlenmesi için, düzensiz kanamalarda bir yandan kanamanın durdurulması, öte yandan rahim içinden alınan parçaların patolojik incelemesiyle tanı konulması için uygulanır.

Kürtaj, hamileliği sona erdirmenin kasıtlı tıbbi sürecidir. Kürtaj, “fesih” veya “gebeliğin sona erdirilmesi” olarak da bilinir. Her kadın, hamileliği sona erdirmek veya devam ettirmek konusunda kendi seçimini yapma hakkına sahiptir. Eğer bir kadın kürtajın ailesi ve kendisi için en iyisinin olacağını düşünürse,  kürtaj kararını veren hamile anneye eşi, akrabaları ve arkadaşları destekleyici ve yargısal olmayan davranışlarda bulunmalı.

Kürtaj Nedir? Kürtaj nasıl yapılır?

“Kürtaj nedir?” sorusunun basitçe tanımı; küçük de olsa bir cerrahi operasyon olmasıdır. Yetkisiz, alanında uzman olmayan ve tam teşekküllü kadın hastalıkları kliniği ya da tam teşekküllü yetkili hastanelerin dışında kürtaj operasyonu asla yapılmamalıdır. Uygunsuz yerlerde ve koşullarda yapılan kürtaj işlemi, hastada kürtaj sırasında ve kürtaj sonrasında ciddi sağlık sorunları oluşturur.

Hasta, kürtaj olmaya karar verdikten sonra, kliniklerde ya da hastanelerde yapılan değerlendirme ve ultrasonografi sonrasında işlem ya aynı gün ya da belirlenen başka bir günde tam teşekküllü kadın hastalıkları kliniğinde ya da hastane koşullarında gerçekleştirilir. Kürtaj işlemi için 5 saatlik bir açlık ve susuzluk süresi esastır.

Anestezi doktoru tarafından verilen genel anestezi sonrasında (burada uygulanan genel anestezi hafif bir anestezidir ve büyük ameliyatlar için uygulanan anesteziye göre daha çok derin uyku şeklinde de tarif edilebilir) işlem genel olarak ülkemizde vakum yöntemiyle yapılır ve yaklaşık 5 dakika sürer.

Kürtaj aşamasından önce, rahim ağzının genişletilmesi gerekir. Rahim ağzının genişletilmesi olayına dilatasyon denir. Dilatasyon işlemi sırasında rahim ağzı genişletilerek rahme gerekli aletlerin yerleştirilmesi için alan açılır. Daha sonra rahim içini temizleme, kazıma adı verilen kürtaj işlemine geçilir. Bazı özel durumlarda hastaların durumuna göre dilatasyon işlemi yapılmadan ince kanüller yardımıyla da kürtaj işlemi yapılır.

Kürtaj yaptırma kararı son derece kişiseldir ve bireyden bireye büyük ölçüde değişir. Kürtaj düşünüyorsanız, harekete geçmeden önce sizin için neyin doğru olduğunu detaylıca düşünün. Bu işlem, sadece şimdi sizin nasıl hissettiğinizi değil, bunun gelecekte sizi nasıl etkileyebileceğini de içerir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir