vajinismus tedavisi

Çoğu kadının en yakın arkadaşı ya da akrabasıyla bile paylaşamadığı, herhangi bir destek almaya ya da tedavi için kadın doğum uzmanına gitmeye cesaretinin olmadığı, dile getirmeye utandığı vajinismus başarılı bir şekilde tedavi edilebilen kadın cinsel bozukluk hastalıklarındandır.

Vajinismus, vajina çevresindeki kasların spazmı veya kasılma durumudur. Bu kasılmalar genellikle cinsel ilişki sırasında ya da vajinaya tampon yerleştirildiğinde meydana gelir.

Vajinismusun psikolojik bir durum olduğu düşünülse de bazı fiziksel durumlar da vajinismusa neden olur. Vajinismusa sebep olabilecek durumlar ise; cinsel ilişki korkusu, kaygı, cinsel istismar, menopoz ve doğumdur.

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?” sorusu vajinismus olan kadınların sormaktan, düşünmekten bile korktuğu bir sorudur. Vajinismus tedavisinin ilk adımı alanında uzmanlaşmış, deneyimli bir kadın doğum doktoruna gitmektir. Kadın doğum doktoruna gitmenin ilk nedeni; gerçekten hasta, vajinismus hastalığına mı sahip, ikinci nedeni ise; kadının vajinismus olduğu doğrulandıktan sonra doğru tedavi yöntemine başlamaktır.

Vajinismus tedavisinin ikinci adımı, hastanın vücudunu öğrenmesi, tanımasıdır. Hasta vajinismusa neden olan ağrı veya acıya neden olan şeyleri bilmeli ve vücudunun tam olarak hangi noktalarının acı duyduğunun farkına varmalıdır. Fiziksel ağrı noktaları ve duygusal ağrı noktaları olarak 2 çeşit ağrı noktası vardır. Hastanın bu 2 ağrı noktalarını iyi bir şekilde tespit etmelidir. Fiziksel ağrı noktaları, tam olarak vajinal ilişkinizi ağrılı hale getirmek için yapılabilecek şeylerdir. Duygusal acı noktaları ise; vajinada spazm oluşturan zihinsel şeylerdir. Hastanın fiziksel olanlardan daha fazla duygusal ağrı noktasının olduğu fark edilirse, öncelikle seks terapisti ile görüşmesi önerilir.

Vajinismus tedavisi için üçüncü adım, vajinal dilatörler kullanmaktır. Birçok farklı dilatörler vardır. Bu dilatörlerin amaçları, vajinaya boy boy sırayla nesneleri sokmak ve vajinayı cinsel ilişkiye hazırlamaktır. Genellikle bir penis şeklinde belli belirsiz olan dilatörlerden en küçük olanı ile başlayıp, daha sonra daha büyüklere geçilir.

Vajinismus tedavisinde bazen anestezik kremler de kullanılır. Bu kremler vajina iç duvarlarına sürülüp uygulanan bir yöntemdir.

Vajinismus tedavisi ilaç, cerrahi ve diğer herhangi bir karmaşık invaziv tekniği gerektirmeden son derece başarılı sonuçlara ulaştırır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir