Kürtaj; hamile kalmış ancak çocuk sahibi olmak istemeyenlerin, ya da birtakım sağlık sorunları yüzünden çocuk sahibi olmaması gereken kadınların yaptırdığı gebelik sonlandırma işlemine denir. Gebelik sonlandırma işlemi ülkemizde yasaldır. Her kadın istediği durumlarda kürtaj yaptırma hakkına sahiptir. Hamilelik zigotla başlayan fetüsle sonlanan bir süreçtir ve yaklaşık olarak 90 gün (40 hafta) sürmektedir. Kürtaj işlemi ülkemizde 10. haftaya kadar legaldir. 10. haftadan sonraki kürtaj işlemleri mahkeme destekli olmak zorundadır. Gebelik sonlandırma işlemi iki türden oluşur. Bunlar kürtaj yaptırmak ve tıbbi şekilde düşük yaptırmaktır. Kürtaj yaptıracak olan kadınlar uzman kadın doğum doktorlarına ya da özel tıp merkezlerine başvuru yaparak kürtaj olurlar. Tıbbi şekilde düşük yapacak olan kadınlar ise tıbbi birtakım ilaçlar yoluyla 10. haftaya kadar ilaçlar sayesinde düşük yaparlar.

Kürtaj Olmak İçin Evli Olmak Gerekir mi?

Evli olan ya da evli olmayan her kadın kürtaj yaptırma özgürlüğüne sahiptir. Kürtaj, bazı durumlarda zorunlu bazı durumlarda ise isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır. Evlilik dışı bir ilişkiden oluşan hamileliği istemeyen kadınlar vardır. Bu kadınlar da istedikleri zaman kürtaj olabilme hakkına sahiptir. Evli kadınların kürtaj yaptırabilmeleri için eşlerinin izinlerini almaları gerekir. Evli olmayan kadınlar bu bebeği istemedikleri takdirde bireysel bir şekilde gebelik sonlandırma işlemi yaptırır. Gebelik sonlandırma işlemi 30 dakika ile 1 saat arasında gerçekleşir. Çocuk sahibi olmak istemeyen ya da bazı sorunlardan (örneğin; rahimde bulunan sıkıntılar) dolayı çocuk sahibi olurken hayati tehlikesi bulunan kadınlar bazen de tıbbi ilaçlar yolu ile gebelik sonlandırır.

Tıbbi ilaçlar ülkemizde yasal değildir ve pek çok yan etkisi bulunmaktadır. Tıbbi ilaçlar ağrı, kanama, uzun süreli acı gibi sorunlara yol açar bu yüzden kullanımı Türkiye’de yasaktır. Kürtaj olduktan sonra gebe kalma durumunuzun herhangi bir zorluk ya da sağlığınıza herhangi bir zararı yoktur. Kürtaj, uzman kadın doğum doktorları ve hijyenik tıp merkezleri sayesinde çok kısa sürede ve en güvenli şekilde gerçekleştirilir. Evli olmayan bazı kadınlar tıp merkezleri ya da hastanelerde gizlilik sorunu yaşadığından ötürü tıbbi ilaçlar yoluyla düşük yapıyor ve sağlıklarını riske atıyorlar. Evli olmayan kadınların da tıbbi ilaçlara başvurması yerine kürtaj yaptırması önerilir. Detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kurtaj/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir